Més de 5.000 persones migrants han mort ofegades intentant arribar a Espanya en el que portem de 2024

El dimecres 12 de juny, el col·lectiu Ca-Minando Fronteras va presentar l’informe “Monitoreo del derecho a la vida 2024”, sobre les víctimes dels processos migratoris a les fronteres europees durant els primers cinc mesos de 2024. Les xifres són més elevades que en els mateixos mesos dels anys anteriors.


Segons l’estudi, 5.054 persones, incloent-hi 154 dones i 50 infants, han perdut la vida intentant arribar a Espanya. El 95% d’aquestes víctimes (4.808 persones) han mort a la ruta atlàntica o ruta canària. Aquestes morts reflecteixen la dimensió de la tragèdia humanitària que està tenint lloc davant els nostres ulls, a pocs quilòmetres de la costa espanyola, i de les conseqüències de les polítiques frontereres actuals a la Unió Europea, que prioritzen la contenció sobre el dret a l’auxili i la defensa del dret a la vida.


A més, el mateix dia que es feien públiques aquestes esgarrifoses xifres, a França el mitjà de comunicació RFI informava que al llarg de l’any 2023 els sol·licitants de visats africans, que demanaven entrar en l’espai Schengen, han destinat fins a 54 milions d’euros en sol·licituds de visat que finalment han estat rebutjades. No hi ha una política de visats adequada per respondre a la demanda migratòria, mentre Europa continua tenint un dèficit creixent de mà d’obra per ocupar molts llocs de treball que actualment estan vacants. És irònic que Europa necessiti les persones que deixem morir a les nostres aigües o que rebutgem quan sol·liciten formalment accedir al territori europeu.


L’increment de la migració i el refugi per vies irregulars es deu a l’augment de les desigualtats provocades per la COVID i la invasió d’Ucraïna, així com a la manca d’una política migratòria integral i fonamentada en els drets humans. A més, l’externalització de fronteres i la militarització de les rutes migratòries més senzilles incrementen les morts vinculades als processos migratoris. Aquesta és una realitat que no podem ignorar.


Des de Catalunya en Comú, denunciem la normalització d’aquestes xifres, que haurien d’evitar-se amb polítiques integrals i humanitàries. Necessitem propostes no punitives que respectin la legalitat internacional, en contrast amb el nou Pacte en Migració i Asil de la Unió Europea, que només farà augmentar l’abast de la tragèdia. Entre altres mesures considerem urgent garantir la defensa dels drets humans en els trajectes migratoris mitjançant l’increment de les vies de migració regular. També exigim un compromís ferm dels països membres de la Unió Europea per atendre les sol·licituds d’asil de les persones migrants en els seus països d’origen.