Comuns Sumar presenta el seu programa electoral per al 12M

El programa dels Comuns per a les properes eleccions posa l’èmfasi en l’accés a l’habitatge, recuperar i blindar la sanitat i l’educació públiques, la planificació per fer front a la sequera, garantir una transició ecològica i econòmica mitjançant la reindustrialització verda i justa, desenvolupar l’agenda feminista com a motor de transformació social a Catalunya, així com l’assoliment de més autogovern, amb un finançament just i  el reconeixement de Catalunya com a nació.

La candidatura de Comuns Sumar, encapçalada per Jéssica Albiach, ja té programa per a les eleccions del pròxim 12 de maig. El document posa l’accent en matèries cabdals per als Comuns com són l’habitatge, l’educació, la sanitat, la transició energètica, la reindustrialització, el feminisme i el desenvolupament de l’agenda nacional.

  1. L’habitatge com a gran repte de futur. A més d’apostar per acostar Catalunya als estàndards europeus en habitatge públic mitjançant la multiplicació del parc públic actual, el programa dels Comuns proposa regulacions per evitar l’actual pujada de preus, com la reducció dels pisos turístics, la regulació dels lloguers de temporada i dels lloguers d’habitacions, així com la creació d’una Unitat de Defensa del Dret a l’Habitatge que assessori davant el mobbing immobiliari, faci mediació en desnonaments i funcioni com a observatori que faci propostes de regulació per defensar aquest dret.
  2. Recuperar l’educació pública i la sanitat públiques. I fer-ho no només revertint les retallades i destinant més recursos, sinó també ampliant drets i serveis universals. En el cas de l’educació hi ha una clara aposta per l’educació pública, recuperant la sisena hora, amb més inversió i amb plans per universalitzar menjadors escolars i extraescolars. En el cas de la sanitat, a més de regular per llei l’atenció primària, assegurant el màxim de 48 hores per la visita mèdica i 5 dies per l’especialista, s’aposta per ampliar serveis amb dentista, psicòleg, òptica i fisioteràpia públiques.
  3. Una transició econòmica i ecològica que vagin de la mà. El programa econòmic i ecologista dels Comuns es presenten al primer apartat del document, ressaltant així que aquestes són les transicions que cal encarar de manera immediata a Catalunya. L’aposta és clara per deixar enrere la dependència del turisme amb un pla de reindustrialització equilibrat al territori que pivotarà sobre dos instruments: el Banc Català d’Inversió i el Fons Català d’Inversió, per participar en empreses estratègiques. Una reindistrialització que ha de venir de la mà de la millora dels drets laborals i de la transició energètica. Passar de la cua en energies renovables al capdavant és l’aposta estratègica per reduir els preus de l’energia i guanyar competitivitat. En aquest àmbit, també es fa una aposta per la descarbonització a través de la promoció del transport públic amb noves xarxes, connexions i la reducció de tarifes.
  4. Desenvolupament de l’agenda feminista. El programa també situa el feminisme com a motor de transformació social a Catalunya, defensa la diversitat social de Catalunya com una riquesa i aposta per un país lliure de qualsevol mena de discriminació.
  5. Defensa de l’agenda nacional catalana. Els Comuns segueixen defensant l’agenda nacional catalana. Amb una aposta decidida pel reconeixement de Catalunya com a nació, la taula de diàleg com a solució i l’objectiu d’arribar a un acord que sigui refrendat per la ciutadania catalana. El programa també defensa un major autogovern, amb un nou model de finançament amb una hisenda pròpia, justa i solidària, així com per la defensa ferma del català, de la immersió lingüística a l’educació i de la seva oficialitat a l’Estat a la Unió Europea.