Mena: “La patronal ha d’entendre que aquesta legislatura serà la de la reducció de la jornada laboral”

El portaveu avisa a la CEOE que no poden bloquejar un avenç com la reducció de la jornada i alerta que “si no es posen límits a la massificació turística, els problemes socials i ambientals se seguiran multiplicant”

El portaveu dels Comuns, Joan Mena, ha instat en roda de premsa a la patronal a arribar a un acord per reduir la jornada laboral i ha avisat sobre la necessitat de posar fre de manera urgent a la massificació turística. El sabadellenc ha donat l’enhorabona al poble francès i al Nou Front Popular per la seva victòria a les eleccions legislatives franceses i per barrar el pas a Le Pen: “S’ha demostrat que per parar l’extrema dreta la solució no és assemblar-s’hi sinó construir un projecte transformador de futur basat en la redistribució, la defensa dels valors democràtics i republicans i la protecció del medi ambient. És una gran notícia per a tots els progressistes que no haurem de veure un govern presidit per l’extrema dreta al cor d’Europa”.

Fre a la massificació turística

El passat dissabte milers de persones van recórrer els carrers de Barcelona i Girona per protestar contra la massificació turística. Una problemàtica que “s’ha convertit en el principal agent devorador del benestar de la ciutadania”, segons el portaveu, qui ha posat com a exemple més clar ”l’augment del preu de l’habitatge”. La solució, però, no passa per “per receptes màgiques”, sinó per accions en diferents àmbits com “limitar la quantitat de turistes, i especialment dels que produeixen més petjada ecològica com els creueristes d’un dia, o limitar l’oferta d’apartaments turístics, també dels que tenen llicències de temporada”. I és que per a Mena, “si no es posen límits a la massificació turística, els problemes socials i ambientals se seguiran multiplicant”.


Reducció de la jornada laboral

Quant a la reunió del diàleg social per treballar en l’acord de la reducció de la jornada laboral que proposa el ministeri de treball de Yolanda Díaz, Mena ha llençat un avís a la CEOE: ”La patronal hauria de començar a entendre que no poden bloquejar un avenç com la reducció de la jornada, que es farà amb ells o sense ells, perquè no pot ser que els habitants del nostre país no tinguin horaris saludables i siguin pobres en temps lliure”. El sabadellenc ha indicat que “reduir la jornada laboral sense reduir els salaris permet des d’una millor conciliació entre la vida personal i professional, fins a un augment en la productivitat i la salut mental”.

La mesura tindria, però, altres beneficis per al món laboral, com ha remarcat també el portaveu: ”Pot contribuir a la creació d’ocupació, ja que la disminució de les hores treballades per cada individu podria obrir oportunitats per a la contractació de més personal, cosa que ajudaria a seguir reduint l’atur i a generar un mercat laboral més inclusiu i equitatiu”. Finalment, Mena ha instat la patronal “a deixar d’actuar com si encara existissin les colònies industrials i entendre que aquesta legislatura serà la de la reducció de la jornada sí o sí”.