Prioritats

Habitage assequible

Qualsevol projecte de futur al nostre país ha de passar per buscar respostes als problemes derivats de la situació d’emergència habitacional que viu molta gent. I això passa, sense cap mena de dubte, per impulsar la construcció d’habitatge públic i la creació d’una immobiliària pública.

Un projecte de país en que tothom tingui l’habitatge garantit  també ha d’estar basat en regular el lloguer de temporada perquè ningú faci frau de llei i especuli amb l’habitatge. En aquest sentit, també creiem que cal crear per llei una unitat de defensa del dret a l’habitatge que aturi l’especulació i l’assetjament immobiliari, que serveixi per mediar, inspeccionar i treure de les urpes dels fons voltor dels drets bàsics, i una xarxa d’oficines de suport al llogater i petits propietaris amb hipoteca.

Educació pública de qualitat

L’educació pública ha d’estar al cor del pròxim Govern de la Generalitat i ser una prioritat, i això passa per acabar amb les desigualtats que existeixen i avançar cap a un model d’educació més inclusiu i cohesionador.

Propostes com recuperar la sisena hora, la universalització del menjador escolar i de les activitats extraescolars, un Pla perquè el 80% de les escoles siguin públiques i una Llei de bioclimatització de les escoles ens fan avançar en aquest sentit.

Sanitat pública

La sanitat pública és l’orgull del nostre país. Per això, estem convençudes que la Catalunya que ve és la que blinda i protegeix la sanitat pública del nostre país.

Davant de qui vol retallar-la i precaritzar-la, nosaltres la blindarem i la garantirem com a dret. Perquè els catalans i catalanes no poden esperar més a tenir un Govern que destini el 25% del pressupost de Salut a l’Atenció Primària per tal que tothom pugui tenir visita amb el seu metge o metgessa de capçalera en menys de 48 hores i en un màxim de 5 dies l’especialista.

També volem avançar en salut mental, apostant pel psicòleg públic, gratuït i sense cita prèvia i psicòlegs a l’educació pública fins els 18 anys, així com en salut bucodental, desplegant la nostra llei que va aprovar el Parlament ara fa 3 anys.

Model productiu

A Catalunya portem dècades en que no s’han fet polítiques industrials per orientar el model productiu. La Generalitat ha estat espectador i no ha articulat instruments potents per orientar i consolidar la indústria que s’està perdent. Per tant, crearem els instruments necessaris perquè la Generalitat tingui capacitar de reorientar el model productiu cap a un model més sostenible, arrelat al territori, distribuït i de futur. 

Tenim un Pla de Reindustrialització que gira entorn a:

 1. Creació del Banc Català d’Inversió
 2. Creació d’un Fons d’Inversió Públic de 800M€ per la reindustrialització i per evitar la deslocalització d’empreses 
 3. Pla de Vegueries Industrials: 20% mínim d’ocupació en la indústria a cada vegueria.

També apostem per:

 1. Acceleració d’implantació de les renovables amb 3 mesures: Multiplicar per 10 l’Energètica Pública, Tramitació urgent projectes renovavables, Oficines de transició energètica
 2. Pagesia: Nou pacte Camp – Ciutat
 3. Turisme: Limitació de creuers + reducció de terminals
Mobilitat sostenible

La mobilitat és un eix central per pensar un model de país que aposti per la transició ecològica justa i la reducció d’emissions i els Comuns tenim clar quin ha de ser el model de mobilitat per la Catalunya del segle XXI. Catalunya ha de convertir-se en un país de més trens i menys carreteres. Un país que garanteixi el dret a la mobilitat de tothom i que, alhora, lluiti contra l’emergència climàtica. Per això, tenim 4 prioritats clares:

 1. Traspàs efectiu de Rodalies i millores en inversió
 2. Congelació de Tarifes i Sistema Tarifari Català
 3. Xarxa de trens – tram
 4. Electrificació de l’última milla de mercaderies
Sequera

Catalunya està patint la sequera més greu de la seva història, però no serà la darrera. I això és fruit no només de l’emergència climàtica, sinó de la manca de planificació per part dels governs de la Generalitat dels últims 10 anys. Per tant, les nostres propostes passen per actuar en el curt termini, però també per planificar més i millor, impedir macroprojectes i apostar per una gestió públicaper a les majories i no pels lobbies.

 1. Moratòria en la construcció de piscines privades fins establir criteris segons la capacitat hídrica a Catalunya.
 2. Millores en els protocols de gestió de sequera actuals. Prioritzar l’abastiment d’aigua a les llars, a la pagesia i la indústria enlloc de a l’activitat turística. 
 3. Realitzar les inversions pendents (dessaladores i instal·lacions)  per a tenir el país preparat per a noves sequeres i prohibir per llei el trasvassament de l’Ebre
 4. Incorporar la qüestió hídrica en la planificació del país, als plans de desenvolupament econòmic i urbanístic. 
 5. Impulsar amb regulacions el reaprofitament d’aigues 
 6. Mínim vital d’aigua
 7. Gestió pública de l’aigua