Asens: “Treballarem per prohibir que les empreses europees es beneficiïn de l’ocupació militar israeliana”

El candidat dels Comuns a les europees rep el reconeixement a la seva trajectòria i compromís en la defensa dels drets humans per part de diferents personalitats del món del dret, dels moviments socials i de la cultura, així com de, Javier Pérez Royo. El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla avisa que l’objectiu de la ultradreta és convertir la Unió Europea en un instrument per “ajudar a desintegrar la democràcia dels països que la conformen”

Els Comuns han celebrat un acte de reconeixement a la trajectòria i compromís en la defensa dels drets humans al seu candidat a les eleccions europees, Jaume Asens, a la plaça Joanic de Barcelona. Diferents personalitats del món del dret, de la cultura i dels moviments social han participat a l’acte de suport a Asens com el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo; l’antropòloga Marta Venceslao o l’advocada penalista Eva Labarta. Entre les personalitats que també han volgut manifestar el seu reconeixement a la trajectòria i suport al candidat apareixen el catedràtic Joaquin Urías, l’exministre d’Universitats Joan Subirats, l’actriu Bárbara Mestanza, l’activista pels drets humans Iñaki Rivera, la historiadora Rosa Lluch, l’arquitecta Daniela Arias Laurino o la catedràtica d’Antropologia Dolors Comas.

Asens ha començat la seva intervenció lamentant que avui “les portes de l’infern atroç en què s’ha convertit Gaza s’han obert de nou amb l’assassinat de desenes de nens i nenes i dones”. El candidat ha celebrat que el govern espanyol hagi fet seva la demanda dels Comuns i de Sumar perquè l’estat s’incorpori la denúncia de Sud-àfrica contra el govern de Netanyahu al Tribunal Internacional de Justícia: Ens sentim orgullosos i es demostra que quan nosaltres hi som al Govern i som forts, les coses poden canviar”.

Asens, però, considera la mesura “insuficient” i ha anunciat també que farà extensiva a Europa la proposta dels Comuns i Sumar al Congrés per impedir el comerç d’empreses espanyoles a les zones ocupades de Palestina: “Treballarem des d’Europa per prohibir que les empreses europees es beneficiïn de l’ocupació militar israeliana. Una iniciativa que fem extensiva també al Sàhara”. El candidat ha instat a altres partits progressistes a afegir-se a la iniciativa: “De Junts no esperem res, perquè estan juny de treballar per la defensa del poble palestí, però interpel·lem a ERC i PSC que se sumin a aquesta iniciativa”.

Per la seva banda, el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Javier Pérez Royo, ha posat l’èmfasi a la vital transcendència de les eleccions europees del 9 de juny: “La gent és conscient, però tinc la sensació que els hi costa mobilitzar-se en consonància a aquesta importància”. En aquest sentit, Pérez Royo ha avisat que podem assistir “a una desintegració de les democràcies europees”, perquè els ultres tractaran de posar l’estat de dret en qüestió: “L’objectiu de les extremes dretes és que la Unió deixi de ser una garantia de democràcia, sinó que esdevingui un instrument que serveixi per ajudar a desintegrar la democràcia dels països que la conformen”.