Comuns Sumar presenta el seu programa electoral per a les europees del 9J

El partit treballarà per una Europa social més justa, sostenible i inclusiva sota els pilars de la transformació ecològica, la redistribució de la riquesa, l’accés a l’habitatge  i un compromís ferm amb la pau

Els Comuns fan públic un ambiciós programa per a les pròximes eleccions europees que se celebraran el pròxim 9 de juny. Un document en què destaca el compromís amb una Europa més justa, sostenible i inclusiva. El programa reflecteix la visió d’una Europa que treballa per a tots els seus ciutadans i ciutadanes, una Europa que lidera la lluita contra el canvi climàtic i que promou la justícia social. Des del ferm convenciment que una Europa més solidària i sostenible és possible, els Comuns es mostren compromesos a treballar incansablement per a aconseguir-ho.

Transformació econòmica: Cap a un desenvolupament equitatiu i sostenible
L’objectiu de les propostes econòmiques dels Comuns és fomentar una economia que beneficii a tota la ciutadania i no només a uns pocs. El programa inclou polítiques per a la redistribució de la riquesa, la creació d’ocupació de qualitat i el suport a les petites i mitjanes empreses. A més, es posa l’accent en la necessitat d’una fiscalitat justa, que garanteixi que les grans corporacions contribueixin equitativament als sistemes socials i econòmics europeus.

Pau: Un compromís amb la pau i la cooperació internacional
Cal una Europa de Pau que treballi per aturar el genocidi a Palestina i que reafirmi el seu compromís amb la pau, el dret internacional, els drets humans i la cooperació internacional com a principis rectors de la seva política exterior. Per això, el programa destaca la necessitat de treballar cap a una Europa més unida i solidària, promovent el diàleg i la cooperació en la resolució de conflictes. Així mateix, es proposa una política migratòria i de refugi basada en els drets humans i el respecte a la dignitat de totes les persones.

Habitatge: posar l’accés a l’habitatge al centre del debat europeu
Sense polítiques valentes en habitatge no hi ha garantia de drets. En aquest sentit, Europa ha de ser la punta de llança per parar els peus dels fons voltor que fan servir l’habitatge per especular i no per complir la seva funció social. Per això, els Comuns proposen impulsar un impost europeu anti-especulació, regular d’una vegada per totes les plataformes perquè Europa no es converteixi en l’AirBnB més gran del món i la creació d’un fons econòmic de construcció d’habitatge públic.  Cal arribar a un gran pacte europeu per l’habitatge que asseguri una despesa pública mínima de l’1,5% del PIB de cada estat membre, mobilitzant si cal fons europeus i el Banc Europeu d’Inversions.

Transformació ecològica: Un compromís indestructible amb el medi ambient
La lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient són pilars fonamentals del programa dels Comuns. El partit advoca per una transició justa, amb criteris socials, que avanci en les energies renovables, la reducció d’emissions de carboni i la promoció d’una economia circular. Entre les propostes s’inclou la creació d’un Pacte Verd Europeu més ambiciós, que asseguri la sostenibilitat i la conservació dels recursos naturals per a les futures generacions.

Europa Social: Construint una societat més inclusiva
Els Comuns defensen una Europa que prioritzi el benestar de la seva ciutadania, amb polítiques que promoguin la igualtat, la justícia social i la protecció dels drets humans. Per això, les seves propostes se centren en iniciatives per millorar l’accés a l’educació, la sanitat i l’habitatge, així com per a combatre la pobresa i l’exclusió social subratllant la importància d’enfortir la cohesió social i fomentar la solidaritat entre els estats membres. 

Català a la Unió Europea: Reconèixer l’oficialitat del català i la cultura catalana
Volem defensar i fer créixer l’ús del català i la cultura catalana també a la UE. Entre les propostes s’inclou desplegar una activitat pedagògica entre els Estats membres reticents de l’oficialitat del català a la Unió Europea. Alhora, la cultura catalana ha de ser reconeguda també com a element integrant de la diversitat cultural europea i de la plurinacionalitat i pluriculturalitat de l’Estat i com un element de riquesa cultural.